lichtonderhoud

Hoe wij de kosten van een lichtinstallatie bepalen

Er zijn een aantal belangrijke aspecten die de kosten bepalen van een lichtinstallatie:

1. aanschafkosten;
2. energiegebruik;
3. vervangingskosten;
4. levensduur en betrouwbaarheid.

De aanschafkosten van lampen zijn slechts een element van de totale kosten. Een lamp kan relatief goedkoop zijn maar als deze lamp een korte levensduur heeft en veel energie gebruikt, zal men ze vaker moeten vervangen wat weer kostenverhogend is en meer energiekosten met zich mee brengt.

De energiekosten die de lampen met zich meebrengen, zijn steeds meer bepalend bij de aanschaf. Omdat er momenteel steeds meer energiezuinige lampen, al dan niet in combinatie met voorschakelapparatuur worden ontwikkeld, moet men per jaar bekijken of vervanging door deze producten zinvol is.

De kosten voor vervanging van een lamp kunnen uiteenlopen. Lampen op moeilijk bereikbare plaatsen vergen meer investeringen om te vervangen. Denk maar aan het huren van een kraan of een hoogwerker om bij de lampen te kunnen komen. Dit komt veelvuldig voor bij industriële applicaties of waar plafonds hoog zijn.

De levensduur en betrouwbaarheid zijn een belangrijk onderdeel van de totale kosten. Lampen met een langere levensduur worden minder vaak vervangen als deze lampen dan ook een grotere betrouwbaarheid geven. Dan is planmatig onderhoud veruit de beste oplossing en makkelijk in te brengen als onderdeel van een onderhoudsprogramma.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.